Cum sa faci un site pas cu pas

 • cum-sa-faci-un-site

Am scris acest ghid pentru a veni in ajutorul mulora care se intreaba cum sa faci un site, insa nu au nici cea mai vaga idee de unde sa inceapa. In acest ghid veti invata care sunt etapele in procesul de crearea a unui site. Am scris acest articol din dorinta de a ajuta acele persoane ce nu isi permit sa plateasca pentru aceste servicii web design si isi doresc un site gratuit, construit prin forte proprii.

Porcesul de creare a unui site cuprinde mai multe etape nu foarte dificile:

 • Cumpararea domeniului
 • Alegerea hostingului
 • Crearea efectiva a sitului

 

Alegerea numelui sitului tau.

Domeniul sitului este o adresa internet unica ce poate avea anumite extensii (.ro .com .net). Costul unui domeniu variaza in functie de tipul ei. O extensie .ro costa undeva la 45Euro si se plateste o singura data in timp ce un domeniu web cu extensia .com sau .net costa aproximativ 10Euro si se plateste anual.

Sfaturi in alegerea domeniului

 • Lungimea numelui sitului tau trebuie sa fie formata din cat mai putine litere si usor de retinut.
 • Domeniile web sunt unice, numai tu poti avea acel nume atat timp cat nu a fost inregistrat deja de altcineva. Desigur pot exista si situatii in care tu sa ai adresa numefirmata.ro si cineva sa inregistreze domeniul numefirmata.com . Din aceasta cauza unii prefera atunci can inregistreaza o adresa sa cumpere toate extensiile disponibile (com, net, org, ro). Ramane la latitudinea ta daca doresti acest lucru.
 • Daca domeniul pe care ti-l doresti este deja inregistrat incearca si varianta cu ‘-‘ intre cuvinte de ex. nume-firma-ta.ro

 

Ce este hostingul ?

Web hostingul este locul unde fisierele situl tau exista ( fizic vorbind ), pe un server care poate fi oriunde in lume. De obicei firmele de hosting ofera si servicii de cumparare domenii ceea ce face ca unele configurari necesare functionarii unui site sa fie mai facile.

Web hostingul se plateste lunar sau anual in avans, costurile variind in jurul la 5Euro pe luna.

Cateva sfaturi in alegerea hostingului

 • Cel mai ieftin nu inseamna neaparat si cel mai bun. E indicat sa faceti un mic studiu inainte de a alege firma de hosting. Puteti gasi pe internet tot felul de comentarii sau review-uri referitoare la oricare din firmele de hosting.
 • Interesati-va de timpul de raspuns pentru tichete, precum si timpul de reactie in cazul unor probleme ( server up-time ).
 • Daca sunteti la un buget redus puteti sa cautati acele companii de hosting care ofera si inregistrarea unui domeniu gratuit atunci cand va faceti cont la ei.

 

Crearea sitului folosind wordpress

Platforma wordpress este cea mai folosita platforma gratuita pentru crearea unui site. Se estimeaza ca aproximativ 20% din toate paginile de internet folosesc aceasta platforma datorita usurintei de folosire. Instalarea platformei WordPress se face din panoul de administrare (de obicei cPanel) si este un proces automat. Trebuie doar sa introduceti numele situl dumneavoastra, adresa de email si contul de administrator.

Din sectiunea de administrator a situl dumneavoastra ve-ti putea schimba tema sitului si adauga pagini noi.

Recomandari referitoare la platforma WordPress

 • Nu folositi teme de pe situri dubioase ce nu inspira incredere. De obicei aceste teme contin coduri modificate ce le ofera acces la resursele serverului persoanelor rau intentionate.
 • Cautati teme responsive, adica teme care sunt optimizate pentru dispozitivele mobile.
 • Nu instalati pluginuri care nu sunt necesare, deoarece acestea vor ingreuna viteza de incarcare a sitului
 • Faceti update imediat ce apare cate o veriune disponibila pentru a evita anumite brese de securitate descoperite intre timp.